ACT! træner samtaler med læger

2. oktober 2008

Skuespillere fra ACT! spiller patienter til træning af lægesamtalen med fokus på patienternes egen forståelse af deres sygdom - hvordan skal kommunikationen foregå og hvordan laver de realistiske handlingsplaner for denne patientgruppe og får indsigt i dens problemstillinger.

 

Kurset hos SAM - Specialuddannelsen i Almen Medicin

"Ca. 20% af de praktiserende læger i Jylland og på Fyn har nu deltaget på disse kurser og har som følge deraf fået en bedre hverdag og mere tilfredse patienter. Uden skuespillerne ville vi nok ikke holde denne form for kursus.

Kursisterne er uddannede læger og kommende praktiserende læger, der deltager i dette obligatoriske kursus, som et led i deres videreuddannelse. Kurset består af 2 sammenhængende dage, hvor kursisterne ved hjælp af

  • Øvelser i 2-mandsgrupper bestående af 2 læger
  • Videooptagelse af lægesamtale med skuespiller, der spiller patient 
  • Videosupervision i grupper á 8 læger

Skuespillerne deltager også aktivt i videosupervisionen.


Samarbejdet med ACT!

"Vi er meget glade for samarbejdet med ACT, som vi har haft samarbejde med i flere år.
Vi har kørt mange kurser af denne art. Samarbejdet med skuespillerne har hver gang været det, der opnåede bedst og maksimal evaluering. Og det på trods af, at alle andre elementer i kurset også har fået god evaluering.

ACT! skaffer ekstra skuespiller fra dag til dag

Denne gang måtte jeg ringe dagen inden og bede ACT skaffe en tredje skuespiller udover de 2, vi havde bestilt, pga. en misforstået aftale. Og det lykkedes! Flot arbejde!


Skuespillerne giver realistisk modspil

Kursisterne var som sædvanlig meget glade for skuespillerne. De føler, at de får realistisk modspil fra dem. Og de er glade for, at de ikke kender dem i forvejen og derfor bliver fri for at tage hensyn til dem. I modsætning til, når de sidder over for en kollega.
Udbyttet er, at kursisterne får prøvet at disponere en god samtale, øvet gode formuleringer og en god interviewteknik, som gør, at patienterne føler sig forstået, tager del i ansvaret for behandlingen og accepterer det fulde ansvar for deres liv.
Underviserne er meget glade for skuespillerne, som er realistiske patienter og samtidig fulde af sjov.

Skuespillerne deltager i supervision og videooptagelser

I supervisionerne får vi mulighed for at afprøve andre formuleringer eller samtaleteknikker, som er foreslået af de øvrige gruppedeltagere med skuespillerne."

Emma Rehfeld, Overlæge, Speciallæge i Psykiatri.
Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser