Hver femte pædagog udsat for mobning

8. marts 2011

 

Ny undersøgelse viser, at hver femte pædagog har været udsat for mobning inden for det seneste år. Manglende viden og værktøjer til at forebygge og håndtere mobning får en stor del af skylden.

Undersøgelse fra fagbladet Børn&Unge (BUPL) dokumenterer, at mobning på arbejdspladsen har alvorlige konsekvenser for den enkelte medarbejder: Manglende arbejdsglæde og overskud, manglende tro på sig selv, frygt, nervøsitet, stress, søvn- og modløshed.

Af de 227 adspurgte i undersøgelsen har hver anden været sygemeldt på grund af mobning på arbejdspladsen, hver tredje har været til psykologbehandling, og hver sjette har fået konstateret psykisk lidelse som følge af mobning.

Erhvervspsykolog og ph.d. i mobning på arbejdspladsen, Eva Gemzøe Mikkelsen, er ikke i tvivl om, at mobning på arbejdspladsen også påvirker samfundsøkonomien. I et forskningsprojekt med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har hun påvist, at cirka otte procent af den samlede danske arbejdsstyrke har været udsat for mobning.

”Vi har endnu ikke et klart billede af, hvad mobning på arbejdspladsen koster. Men jeg har været med til at lave beregninger, som viser, at hvis bare én procent af arbejdsstyrken er udsat for mobning, vil de samfundsmæssige udgifter være over fire milliarder kroner om året”, udtaler Eva Gemzøe Mikkelsen.

Faglig sekretær ved BUPL, Lis Pedersen tror, at et af problemerne er, at man på arbejdspladsen ikke ved, hvilke værktøjer, der findes til at forebygge mobning. Hun efterlyser, at mobning bliver taget alvorligt, og at nogen tager handling.

Hertil udtaler ACT!s leder, Rikke Mørkholt:

”Det er vigtigt at finde en måde at tale åbnet og ærligt om mobning på, som gør, at man kan snakke om problemer og konflikter og samtidig føle sig tryg. Forumteatret giver mulighed for at se situationen udefra, og det giver deltageren mulighed for at debattere og reflektere om mobning, uden at følge sig udleveret”. 

 


 

Læs mere om, hvordan ACT! tilbyder roadshows, workshops og modul-forløb om mobning og psykisk arbejdsmiljø, blandt andet for 500 ansatte og ledere fra Aarhus Kommunes Børn og Unge.